zondag 1 november 2015

Monster uit inkt


Lesvoorbereidingsformulier





Betekenis
Wat is er nou leuker dan een monster maken? Als kind was ik al gek van dinosaurussen. Eigenlijk was ik gek op alle beesten met scherpe tanden en een gevaarlijk uiterlijk. Een leuke opdracht!

Vorm
Ik heb veel en lang nagedacht over hoe ik het monster wilde gaan neerzetten. Tijdens het schetsen zag ik dat het niet nodig was om het hele monster af te beelden om het eng te maken. Verschillende onderdelen zoals; stekels en schubben waren al genoeg om het monster eng te doen laten lijken. Omdat ik het monster niet helemaal af wilde laten beelden kon ik ook aandacht besteden aan de setting. Ik moest denken aan het zinnetje in de omschrijving van de opdracht; een kind zou daar nooit op vakantie willen.



Materiaal
Voor deze opdracht heb ik de volgende materialen gebruikt;

- kroontjespen
- potlood
- Inkt met ecoline
- schetspapier


Ik ben op een schetspapier gaan oefenen met het materiaal, de inkt en kroontjespen waren nieuw voor mij. Al snel kreeg ik door dat je verschillen effecten kon creëren door middel van lijnen en stippen. Daarnaast heb ik geoefend met de kwast en water, dit zou ik kunnen toepassen om grote oppervlakte van kleur te voorzien.


Beschouwing
Ik heb me laten inspireren door verschillende beelden die ik op internet vond. Daarbij keek ik naar de vormen van een zeemonster die angst oproepen;
Had het klauwen? 
Welke texturen had het monster?
Welke kleuren werden er gebruikt?
Hoe was de compositie? 
Wat maakte het beeld angstig?

Daarnaast zocht ik naar beelden van mensen die, tijdens de vakantie, op het water bezig zijn.





Werkwijze
Werken met de kroontjespen was nieuw voor mij. Ik heb er veel mee geoefend op een schetspapier. Je kan er niet echt mee tekenen, alleen lijnen trekken. Om verschillende effecten in de tekening te krijgen moest ik gebruik maken van lijnen en stippen om schaduwen en diepte te creëren. Ik zag dat het gebruik van de effecten die ontstaan met de kwast niet wilde gebruiken in mijn ontwerp.



Onderzoek
Met het maken van de schetsen besloot ik er voor om niet alleen een eng monster te maken maar ook te zorgen dat het hele beeld angstaanjagend moest worden. Ik deed onderzoek naar verschillende watersporters om het zo realistisch mogelijk te maken zodat je in heel goed kan inleven in de enge setting. Het monster zou door stekels en schubben en schaduwen een eng uiterlijk krijgen. Het aanbrengen van de schaduwen was belangrijk omdat er niet met kleur gewerkt zal worden.





Eindresultaat
  



Is het geslaagd?
Ik ben heel tevreden over het beeld. Bij het beeld zou je zo een spannend verhaal kunnen bedenken. Het gebruik van de lijnen en stippen om zo schaduwen en schubben te maken heeft goed gewerkt.


Wat kon beter?
 Hier en daar ben heb ik te veel accenten gelegd op de schaduwen, door het materiaalgebruik kon ik de lijnen niet meer weghalen. De volgende keer zal ik  beter nadenken over waar ik wat wil intekenen. 

Bron: pinterest.com/ ahmtal.com

Monument der wachtende


 
Betekenis
Met het lezen van de opdracht vroeg ik mij af hoe een houding van wachten anders is van gewoon staan of zitten. Er kwam spontaan een herinnering naar boven; ik was op een festival en zat te wachten op iemand. De houding die ik dan heb is anders dan wanneer ik normaal zit en niet op iemand wacht. Die houding die ik toen had wilde ik gebruiken voor de opdracht.

Vorm
 De herinnering inspireerde mij voor de houding die ik wilde gebruiken. Juist die houding zou het wachtende aspect uitstralen. Vooral als je kijkt naar de stand van de armen kan je zien dat de persoon wacht op iets of iemand. Het kostte wel wat tijd om de juiste verhoudingen te krijgen. Vervolgens kwam ik erachter dat er ook een bepaalde constructie in het beeld moest komen zodat het stevig was en niet in elkaar zou zakken zonder dat het ten kosten zou gaan van mij ontwerp. Aangezien de tijd die er voor de opdracht was ben ik niet heel gedetailleerd te werk gegaan.



Materiaal
Voor deze opdracht heb ik de volgende materialen gebruikt;

- houtskool
- potlood
- plank
- water
- chamotteklei
- ijzerdraad
- boetseermesje



Het werken met de klei was even wennen. Die leek nogal hard maar al snel kwam ik erachter dat je de klei met wat water beter kon kneden. Het ijzerdraad was een heel handig hulpmiddel om moeilijk bereikbare delen weg te halen.

Beschouwing
Inspiratie haalde ik vooral uit mijn herinnering, aan een klasgenoot heb ik gevraagd om die houding aan te nemen zodat ik mijn schetsen daarop kon baseren. Ik heb een keuze gemaakt uit een houding van een van de schetsen die voor mij het meest een wachtende houding uitstraalde. 



Werkwijze
Ik ben begonnen met het onderzoeken houding van een zittend persoon en heb hier verschillende schetsen van gemaakt. Vervolgens ben ik een groot stuk klei in model gaan brengen. Halverwege kwam ik erachter dat het bovenstuk van het figuur niet in verhouding stond met de rest. Toen heb ik het deel eraf gehaald en in aparte stukken weer opnieuw in model gebracht. Daarna ben ik de stukken samen gaan voegen om zo een geheel te krijgen.




Onderzoek
Tijdens het modelleren kwam ik er achter dat de verhoudingen niet goed waren. Het was lastig om alle ledematen, in verhouding, uit een stuk klei te halen. Ik zag dat door het gebruik van de delen het een karakterloos beeld was geworden. Hier wilde ik wat aan doen. Mijn klasgenoot naast mij had een beeld met een pet op, ik zag dat onderdeel veel karakter gaf. Ik besloot mijn beeld ook een hoed te geven en gaande weg ontstond het figuur van een cowboy.








  
Is het geslaagd?
Uiteindelijk ben ik redelijk blij met het resultaat. Het was echt een zoektocht naar de juiste verhoudingen en vormen. Halverwege was ik bang dat het niet goed zou komen maar door kleine aanpassingen is het toch een leuk beeldje geworden. Wat ik leuk vond is dat het figuur echt een eigen stijl heeft gekregen die ik vooraf niet bedacht had.

Wat kon beter? 
De volgende keer let ik meer op de tijd. Voor een aantal onderdelen heb ik te veel tijd genomen waardoor er minder tijd voor andere onderdelen was. 

Herfst


Stadspark in de herfst



Betekenis

Zomers ben ik vaak in parken te vinden, gezellig met vrienden het weekend inluiden of genieten van de zon. Zelf heb ik een mooi park bij mij om de hoek, alleen buiten de zomer kom ik daar nooit. Ik heb er nooit bij stil gestaan maar door deze opdracht ben ik mezelf gaan afvragen waarom eigenlijk niet. Elke dag, als ik langs het park fiets, ben ik me bewust hoe sterk het park is veranderd in de afgelopen weken. Het heeft me verbaasd hoe mooi en karaktervol het park er in de herfst uitziet. Door al die kleuren lijkt het wel een decor uit een sprookje.



Vorm

 Als inspiratie heb ik verschillende foto's van parken opgezocht. Daarbij heb ik gelet op het perspectief. Voor het schilderij wilde ik een duidelijk verdwijnpunt zodat er diepte ontstaat. Dat verdwijnpunt heb ik gebruikt om de verschillende objecten ruimtelijk te maken. Het verdwijnpunt wilde ik verduidelijken als ware een licht aan het eind van een tunnel. Daarnaast wilde ik met kleurgebruik diepte en schaduwen creëren. Dit zou het beeld realistischer maken. Naast de gebruikelijke herfsttinten heb ik ook andere kleuren gebruikt om het beeld wat op te 'lichten'.



Materiaal

Voor deze opdracht heb ik een aantal materialen aangeschaft, altijd handig om in huis te hebben.



- potlood

- schetspapier

- palet

- olieverf

- verfkwasten







Meer materialen had ik ook niet nodig voor deze opdracht.

Het werken met de kwast vond ik lastig. Misschien was het ook in combinatie met de verf maar het resultaat was niet helemaal zoals ik verwacht had. Met de kwasten kon ik niet strakke/dunne lijnen maken, die ik nodig had voor onder andere de smalle takken. Ik kreeg door dat het met de haren van de kwast geen strakke lijnen zou kunnen trekken heb ik de achterkant van de kwast gebruikt om toch smallere lijnen op papier te krijgen.



Beschouwing

Door mijn inspiratiemateriaal goed te bestuderen heb ik gezien hoe je met kleurgebruik diepte kan geven. Daarnaast vond ik de stijl van mijn inspiratie heel mooi. De snelle halen van de kwast en de mix van de verschillende kleuren.





Werkwijze

Dit is de eerste keer dat ik een schilderij met olieverf heb gemaakt. Wel wist ik dat wanneer je zo'n schilderij wilt maken je in lagen moet werken. Je werkt als het ware van achter naar voren toe. Die kennis heeft mij heel erg geholpen bij het schilderen. Het werken met de olieverf in lagen zorgde er wel voor dat ik veel moest wachten, wachten totdat er een laag droog was voordat ik de volgende kon aanbrengen.



Onderzoek

De schets ben ik begonnen door een horizon als referentie te maken en een verdwijnpunt te bepalen. Daarna heb ik de weg ruim weergegeven, vervolgens de andere objecten.







Vervolgens ben ik gaan schilderen in lagen.

















Eindresultaat




  

Tijdens het schilderen heb ik kleuren gemengd om de juiste kleur te krijgen.









Is het geslaagd?

Ik ben tevreden met het resultaat. De kleuren, de diepte en de stijl zijn mooi uit de verf gekomen.

Wat kon beter?

De strakke lijnen die ik wilde neerzetten vallen wel tegen. De volgende keer ga ik op zoek naar smallere kwasten of gebruik ik daar iets anders voor.

Bron: indiamart.com

Muziek: Liedje aanleren






Orientatie

In deze les gaan de lln een nummer aanleren. Het nummer is nieuw voor ze.

De les begint met een warming-up zodat de lln in de stemming kunnen raken van de les.



Doel: Aanleren van een musicale tekst en deze onder begeleiding van muziek uitvoeren.



Het doel bespreek ik vooraf met de lln. De muziekclip (clip is voorzien van de tekst) staat klaar op het digibord.



Instructie

Ik vraag de lln een grote kring te vormen.

Tijdens de instructie vertel ik wat we gaan doen, een warming-up. Leg uit waarom het belangrijk is en dat echte zangers dat ook altijd doen.



Ik vraag de lln mij na te doen om verschillende klanken te maken en op mijn aanwijzingen de toonhoogte aan te passen. Hierbij maak gebruik van een handgebaar dat de toonhoogte aangeeft. Wanneer mijn hand hoog is is het een hoge toon en laag wanneer ik mijn hand laat zakken. Dit  doen de lln met klanken als; a, o, oe en ie.



Wanneer de lln zijn opgewarmd laat ik het geluidsfragment horen. Ik vraag ze goed te luisteren. Hierbij stel ik vragen als;

Door wie zou dit nummer gezongen kunnen worden?

Waar denk je aan als je dit nummer hoort? Waarom?

Waar denk je dat dit nummer over gaat?



Ik speel het fragment nogmaals af en bespreek enkele Engelse woorden die in het nummer voorkomen.



Ik vertel dat we het nummer gaan proberen te zingen. Om te beginnen gaan we het refrein oefenen. Onder begeleiding van muziek zing ik het eerst voor en klap in mijn handen op de maat van de muziek. Voordat ik start met zingen tel ik, al klappend, 1,2,3,4 en begin met zingen.  







Nu vraag ik de leerlingen het refrein mee te zingen en mee te klappen. Ik klap steeds op de maat mee zodat de leerlingen steeds het juiste ritme aanhouden. 
Vervolgens start ik het nummer in en tel, al klappend, tot vier en geef de juiste begintoon aan. De leerlingen zingen en klappen mee met de tekst uit de clip. Wanneer ik hoor dat de groep het zingen van het refrein en het volgen van het ritme beheerst gaan we verder met het volgende deel van het nummer. Totdat het hele nummer geoefend is.




Aflsuiting

Als afsluiting vraag ik de leerlingen of ze het lied denken te kunnen zingen zonder muziek. Ik deel de lln op in 4 groepen en geef aan dat ze de tekst uit de clip gaan zingen op mijn aanwijzing. De muziekclip wordt afgespeeld en geef de groepjes afwisselend de beurt een deel van het nummer te zingen, zonder muziekbegeleiding.

Na het zingen stel ik vragen;

Was het lastig om zonder muziek te zingen? Hoe zou dat komen denk je?



Lesovergang

Ik vraag de lln weer terug te gaan naar hun plaats.







Bron: Eigen-Wijs, p. 244, Haverkort,F, van der Lei,R, Noordam, L